Нове видання обіцяє жителям "ДНР/ЛНР" новини про кішку, яка народила кошенят, і нефарбований паркан. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу були традиційно нудними. Численні близькі до місцевої влади Телеграм-канали слідом за офіційними джерелами масової пропаганди цитували політиків чужої країни і на честь 12 квітня тиражували нічим не підкріплені заяви своїх політиків, доморощених, про те, що Донбас без п'яти хвилин космічна "республіка".

З Ростова - з подивом і захопленням

Але, здається, у затхлому інформаційному болоті з'явився проблиск надії - голосно і пафосно 11 квітня відбулася презентація нового інформаційного ресурсу, розрахованого виключно на анексовані території України. Видання так і назвали "Новое.Медиа".

"Такого ще не було... Луганчани отримають унікальний інформаційний продукт... Майбутнє ніколи не здавалося таким яскравим - нове ЗМІ готове дивувати і надихати вас щодня",- захоплено повідомили своїм читачам старі медіа "ЛНР". Тобто ті, які самі не в змозі дивувати і надихати своїх читачів і глядачів.

Нікого при цьому не насторожило, що інформувати жителів окупованої України про те, як вони живуть, будуть російські пропагандисти з редакції в російському Ростові-на-Дону. Заяви керівників нового проекту теж нікого не здивували. А даремно. Там є чому дивуватися...

Так, наприклад, шеф-редактор видання Джаван Керімов на презентації проєкту пообіцяв, що "редакція у своїй роботі буде переважно створювати новини від простих людей і про їхнє життя"

"Концепція видання дуже проста - це новини від людей. Абсолютно зрозуміло, що всі пишуть новини, і ці рерайти комусь цікаві, комусь ні. Наша фішка - це люди", - запевнив Керімов, що видання зосередиться на темах, про які не заведено говорити публічно і які можуть виглядати дрібними. 

"А для нас це супер важливо. Адже кішка народила - це теж новина, у бабусі паркан не пофарбували, а обіцяли зробити це два місяці тому, - це теж новина", - окреслив він приблизну тематику "Новое.Медиа". 

За його словами, кожна новина буде справжнім журналістським розслідуванням: "Ми не просто говоримо, що бабусі з Донецька пофарбували паркан, ні, наш стрінгер приходить на місце, у процесі роботи дізнається, що ця бабуся - відома продавщиця помідорів, відповідно, він розповідає про це і так розвивається тема".

Російська блогерка під ніком "Дорогая хурма", вона ж головна редакторка нового інформаційного ресурсу Лариса Ржондовська, пообіцяла, що робота редакції "будуватиметься на принципах об'єктивності та балансу".

"Ми вирішили створити медіа для жителів Донбасу і Новоросії - для вас: медіа, яке буде говорити вашим голосом, від вашого імені. Ми почали міркувати, як же це зробити і які ключові позиції зібрати разом. У нас вийшло все досить просто і коротко", - скромно похвалила вона нове ЗМІ. Важко сказати, чи повернулася вона до обіцяної теми кішки, яка народила кошенят, коли попередила, що "видання розповість про видатних уродженців", чи вже задумала нарис про знамениту продавчиню помідорів. 

На презентації з'ясувалося, що нове "супер-видання" почало працювати для жителів окупованих територій України... без кореспондентів на місцях. Тобто в Ростові сидить "кістяк" видання: шеф-редактор, головний редактор, редактори за напрямками та випускові редактори. Загалом 15 осіб. Власне журналістів, тобто авторів дивовижних і надихаючих новин планують підшукати за 2-3 місяці. "Ми хочемо фокусуватися на дуже локальному, місцевому порядку денному, тому шукаємо людей по маленьким агломераціям", - укотре запевнила головна редакторка, що "Нове.Медіа" займатиметься дрібнотемією...

Звісно, оцінювати новий медійний проект за кількома днями роботи не можна, але перші висновки зробити можна. За три дні роботи 15-ти осіб у ростовській редакції було випущено п'ять новин про життя в "ЛНР" і ще п'ять - для жителів "ДНР"....

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті